Inloggen: | Panellid

Weblog

50-plus op Twitter

Tom Boersma | 10 December 2013 | Media & Entertainment, Marketing & Marktonderzoek, Cijfers & Trends, Momentum  | 

Wordt Twitter alleen gebruikt door hippe jonge mensen? Allang niet meer! Twitter wordt inmiddels gebruikt door alle lagen van de bevolking, jong en oud. Multiscope monitorde in samenwerking met Bureau Vijftig het gebruik van Twitter onder 50-plussers. Dit blijkt een actieve groep die niet schroomt zijn mening of bezigheden met anderen te delen..

In totaal werden ongeveer 4.000 50-plusser gevolgd op Twitter in de maanden oktober en november. Dit resulteerde in bijna 75.000 berichten over de meest uiteenlopende onderwerpen. De meeste van deze berichten werden geplaatst door mannen. Deze waren goed voor 69% van de berichten.

Tweets per geslacht

50-plussers zijn vrij positief op Twitter. Als we kijken naar berichten waar een vorm van emotie inzit, is 68% van die berichten positief en 32% negatief. 50-plussers zijn dus geen klagers. Vrouwen zijn iets positiever dan mannen. Van alle tweets van vrouwen is 17% positief, bij mannen is dat 14%.

tweets

De spreiding van de tweets is als volgt:

  • Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht (ex. grote steden) 46%
  • Overijssel, Gelderland en Flevoland 20%
  • Amsterdam, Rotterdam, Den Haag 13%
  • Zeeland, Noord-Brabant en Limburg 12%
  • Groningen, Friesland en Drenthe 9%


Spreiding tweets

Onderwerpen
Waar hebben die 50-plussers het dan over? Als we kijken naar de meest genoemde onderwerpen zien we dat ‘foto’ het meest genoemd is. Het gaat hier veel om mensen die aangeven een foto op Facebook (nummer 5) te hebben geplaatst. Maar ook reacties op andermans foto’s en foto’s die op internet (op bijvoorbeeld nieuwssites) staan en waar en mening over gegeven wordt.

Wat ook veel voorkomt zijn tijdsaanduidingen als ‘vandaag ‘, ‘morgen’ en ‘vanavond’. Hiermee geven mensen aan wat ze wanneer gaan doen. Het is populair om de activiteiten die je neemt te benoemen op Twitter.

Actuele onderwerpen die in de meetperiode (oktober en november) speelden waren de zwarte piet-discussie en de politiek, waar de PVDA veel genoemd werd.

Meest genoemde onderwerpen

Zwarte piet
De zwarte piet-discussie is ook op social media uitgebreid gevoerd. Bij het bekijken van welke woorden het meest genoemd worden in combinatie met zwarte piet wordt de mening van 50-plussers snel duidelijk. ‘Blijven’ is een van de woorden die veel genoemd werd. Ook het feit dat de Verenigde
naties onderzoek deden naar deze Nederlandse traditie deed veel stof opwaaien.


Associatie zwarte piet

Politiek
Van alle politieke partijen werd PVDA het meest genoemd. Daarna PVV en coalitiegenoot VVD. Dit zijn ook de 3 grootste partijen in de 2e kamer. Opvallend is het weinig keren dat de SP genoemd wordt op twitter. Deze partij is even groot als de PVV, maar wordt op Twitter nog minder vaak dan het kleinere CDA en D66. Ook de 50plus partij wordt niet opvallend genoemd door 50-plussers.


Politieke partijen

Als we dan kijken wat er over de PVDA gezegd wordt, zien we dat deze partij vooral veel wordt genoemd in combinatie met andere partijen. Vooral VVD, PVV en D66. Ook wordt De Telegraaf vaak genoemd. Dit zijn vooral reacties op nieuwsberichten van de krant. 2 actuele onderwerpen die binnen de meetperiode bij de PVDA speelden zien we ook terug. De verschillende wachtgeld affaires en de aanschaf van de JSF. Twee onderwerpen waarbij de PVDA onder vuur kwam te liggen.


Associatie PVDA

Ondanks dat was men over het algemeen positief over de PVDA. 56% van de tweets met sentiment was positief. 50-plussers zijn niet veel tevredener over de 50plus partij dan over het de PVDA. Van tweets over de 50plus partij was 58% positief.

Sentiment politiek

Media
Op TV-gebied doen de commerciëlen het goed onder 50-plussers. RTL 4 en RTL 7 zijn de meest besproken Tv-zenders. Opvallend is de derde plaats voor het lokale RTV Utrecht. Veel nieuws van deze zender werd door twitteraars besproken. Ook alle 3 de publieke netten komen in de top 20 voor.


TV-zenders

Bij kranten wordt Trouw het meest genoemd, gevolgd door gratis dagbladen Spits en Metro. Opvallend is dat de website van de Telegraaf vaak wordt genoemd (zie top 20) maar dat de krant zelf minder vaak wordt genoemd dan de concurrenten.


Kranten

3FM is het meest genoemde radiostation. Dat is opvallend omdat die zich toch meer richten op jongere luisteraars. Blijbaar wet 3FM ook 50-plussers te bekoren. Na 3FM scoren de actualiteiten zenders Radio 1 en BNR Nieuwsradio ook goed.


Radio

Merken
Het meest genoemde merk is De Bijenkorf, gevolgd door de NS en UPC. Bij de merken zien we veel Twitter accounts van bedrijven voorbij komen, waaronder webcares.

Merken

Bij de tweets over merken zit een groot verschil in wat mannen en vrouwen tweeten. De tweets over De Bijenkorf komen voor 80% van vrouwen, terwijl bij de tweets over de NS, UPC en Samsung Mobile het de mannen zijn de er het meest over zeggen.

Vergelijking Bijenkorf

Pensioenen
Ondanks de vaak negatieve berichten in de media, zijn 50-plussers op Twitter over het algemeen positief als het om pensioenen gaat. 60% van de berichten was positief. Negatieve berichten gaan vooral over dat de dochter van de vrouw die 10 jaar lang dood in huis lag wellicht het pensioen van haar moeder moet terugbetalen en over oud-politica Kathleen Ferrier die tot wellicht tot haar pensioen wachtgeld opstrijkt. Positieve berichten over pensioenen gaan over kabinetsplannen om ZZP’ers meer kansen te geven op een pensioenregelingen


Pensioenen

Momentum
Bovenstaande analyse is uitgevoerd met de social media monitoring tool Momentum. Met Momentum is het nu ook mogelijk om bepaalde doelgroepen te volgen. Meer weten? Neem contact met ons op via 073-6212122 of sales@getmomentum.nl.


Reageer

:
:
:
 
  

* = verplicht veld. Uw e-mail adres wordt niet getoond in de reactie.
Wij valideren uw eerste reactie op dit weblog voordat we hem plaatsen. Iedere volgende reactie plaatsen we daarna direct zonder validatie.
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

December 2019

Ma Di Wo Do Vr Za Zo
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar