Productonderzoek

Wat kan uw bedrijf verbeteren om uw marktaandeel te vergroten? Wat kunt u aan uw product verbeteren? En wat is de beste positionering van uw product? Het productonderzoek van Multiscope geeft inzicht in wat consumenten belangrijk vinden in uw specifieke product of service categorie. We identificeren daarin uw belangrijke sterktes (die u kunt benutten) en belangrijke zwaktes (die u moet aanpakken). Zo komt u te weten wat u kunt doen om uw marktpotentieel te vergroten.

Waarom een productonderzoek?

U krijgt inzicht in welke aspecten van uw product of dienst de grootste invloed hebben op de tevredenheid. Met deze kennis weet u hoe u uw product kunt verbeteren om het marktaandeel te vergroten en welke eigenschappen u moet benadrukken in uw strategie en positionering.

Hoe onderzoeken we uw belangrijkste sterktes en zwaktes?

Het Multiscope productonderzoek is gebaseerd op de key driver analyse. Deze analyse meet de invloed van potentiële drijfveren in relatie tot de algemene tevredenheid. Het is daarin belangrijk dat respondenten u kennen, zodat ze een goed oordeel over uw product of dienst kunnen geven.

Om inzicht te krijgen in uw sterktes en zwaktes, zijn er twee soorten vragen nodig:

  1. Klanttevredenheid – We moeten weten hoe tevreden Nederlandse consumenten in het algemeen met uw product of dienst zijn. We vragen respondenten daarom hoe ze u over het algemeen beoordelen.
  2. Potentiële drijfveren – Naast klanttevredenheid vragen we respondenten u te beoordelen op de specifieke onderdelen die hierop van invloed kunnen zijn. Deze drijfveren verschillen voor iedere branche of productsoort.
    Voor een telecom-aanbieder kunnen onder andere internetsnelheid, toestelkeuze, goed bereikbare online helpdesk en transparante tarieven belangrijk zijn. Voor een drankje kunnen juist de smaak, geur, productverpakking en prijs van belang zijn. Het is dus belangrijk om de juiste potentiële drijfveren te kiezen.

Wanneer we weten hoe tevreden respondenten over het algemeen met u zijn en hoe ze u beoordelen op de verschillende drijfveren gaan we van start met de analyse. We onderzoeken de samenhang tussen een potentiële drijfveer en de algemene tevredenheid met behulp van statistische analyses. Hoe groter deze samenhang is, hoe belangrijker respondenten deze drijfveer vinden. Dit zijn drijfveren waarop u uw marktaandeel kunt vergroten.

Voor meer achtergrondinformatie over de key driver analyse zie het kennisdocument.

Wat levert het productonderzoek op?

Met de resultaten uit het onderzoek ziet u in een oogopslag waar verbetering nodig is en welke eigenschappen u moet benutten. De uitkomsten van het onderzoek geven we namelijk weer in een prioriteitenmatrix. Deze matrix bestaat uit vier kwadranten:

  1. Aanpakken: Deze eigenschappen zijn belangrijke zwaktes die u moet verbeteren. Ze hebben een sterke invloed op de algemene tevredenheid, maar u scoort hier nog niet goed op. Door uw product op deze eigenschappen te verbeteren kunt u uw marktaandeel vergroten.
  2. Benutten: Deze eigenschappen zijn uw belangrijke sterktes. Ze hebben een sterke invloed op de algemene tevredenheid en u scoort er goed op. Deze kwaliteiten kunt u benadrukken in uw strategie, positionering of marketing en moet u vast zien te houden.
  3. Negeren: Deze eigenschappen zijn onbelangrijke zwaktes. U scoort er slecht op, maar dit heeft geen noemenswaardige invloed op de algemene tevredenheid. Hier liggen wel verbeterpunten, maar deze hebben geen prioriteit omdat ze niet veel toevoegen voor de klant.
  4. Bewaken: Onbelangrijke sterktes zijn elementen waar u goed op scoort, maar die geen grote invloed hebben op uw algemene beoordeling. Het zijn elementen waar u dus niet te veel energie in hoeft te stoppen.

Wilt u ook duidelijke inzichten in verbeterpunten van uw product en hoe u zich het beste kunt positioneren? Laat Multiscope het voor u onderzoeken en vraag vrijblijvend een offerte aan!

Portfolio

Accenture
Bol.com
Bovag
Eneco
Holland Casino
Jaarbeurs
Jan Linders
KNHB
Lewis
MKB Nederland
Pearle
De Persgroep
postnl
prins
pwc
Tom Bastian

Meer informatie?

Neem bij vragen contact met mij op via e-mail of telefoon. Ik help u graag verder!

Tom Bastian

tom@multiscope.nl