Inloggen: | Panellid

"Ajax kampioen, SC Cambuur degradeert"

's-Hertogenbosch - 1 augustus 2013. Ajax is de topfavoriet om komend voetbalseizoen, dat morgen begint, kampioen te worden. SC Cambuur gaat een zwaar seizoen tegemoet en degradeert uiteindelijk. Dat is de voorspelling van 1.000 panelleden van onderzoeksbureau Multiscope, dat onderzoek deed naar de verwachtingen voor het Eredivisieseizoen 2013/2014.

Ajacieden meeste vertrouwen

Nederland voorspelt dat de traditionele top 3 net als vorig seizoen de hoogste plaatsen inneemt. Na kampioen Ajax eindigt PSV als 2e en wordt Feyenoord 3e. Mensen van wie Ajax de favoriete club is, hebben het meeste vertrouwen in een kampioenschap. Liefst 94% is er van overtuigd dat hun club kampioen wordt. Bij PSV’ers is dat iets meer dan twee derde. Liefhebbers van Feyenoord hebben een stuk minder vertrouwen in hun favorieten. Slechts 38% denkt aan het eind van het seizoen op de Coolsingel te staan. Opvallend is dat een iets groter percentage Feyenoorders (40%) verwacht dat aartsrivaal Ajax kampioen wordt.

Europees voetbal

Achter de top 3 worden FC Twente en AZ het meest genoemd als nummers 4 en 5. De nummer 5 speelt play-offs voor Europees voetbal en men verwacht dan ook dat één van deze clubs die play-offs wint. Voor het komende Europese avontuur van Nederlandse clubs heeft men het meeste vertrouwen in Ajax. Tweederde van de Nederlanders is er van overtuigd dat Ajax zal overwinteren in Europa. In PSV (41%) en Feyenoord (27%) heeft men minder vertrouwen. Terwijl 13% zelfs denkt dat geen enkele Nederlandse club zal overwinteren.

Zwaar jaar voor nieuwkomers

De nieuwkomers SC Cambuur en Go Ahead Eagles krijgen het zwaar. SC Cambuur wordt het meest genoemd als 18e en laatste. Wat betekent dat ze na één seizoen weer degraderen. Go Ahead Eagles wordt volgens de ondervraagden 17e en speelt samen met RKC Waalwijk (16e) nacompetitie om ook in het seizoen 2014/2015 weer in de Eredivisie te spelen.

Sc Heerenveen verrast, Vitesse valt tegen

Sc Heerenveen wordt het meest genoemd als dé verrassing van komend seizoen. 10% denkt dat het team van trainer Marco van Basten boven verwachting zal presteren. Na sc Heerenveen worden Go Ahead Eagles en Feyenoord het meest genoemd. In Vitesse ziet men de grootste tegenvaller. Dat laatste komt ook terug bij de vraag welke trainer als eerste ontslagen wordt. Peter Bosz (Vitesse) wordt van alle trainers het vaakst genoemd. Slechts een vijfde denkt dat er komend seizoen geen enkele trainer ontslagen wordt.

Pellè topscorer, Ajax pakt dubbel

Van Graziano Pellè, spits van Feyenoord, verwacht men dat hij topscorer wordt komend seizoen. Na Pellè worden de Ajacieden Sigthórsson en De Jong het meest genoemd. Naast de titel verwacht men Ajax ook als bekerwinnaar. Een derde van de ondervraagden ziet Ajax op 20 april 2014 de finale winnen. Ook hier worden Feyenoord (20%) en PSV (16%) na Ajax het meest genoemd.

Methodiek en verantwoording

De cijfers uit dit marktonderzoek zijn tot stand gekomen door een grootschalige peiling onder het Multiscope online consumentenpanel, waarbij ruim 1.000 panelleden het onderzoek volledig hebben ingevuld. Het onderzoek is representatief op geslacht, leeftijd en regio.

Over Multiscope

Multiscope is toonaangevend op het gebied van online marktonderzoekpanels. Het bedrijf voert landelijk representatief marktonderzoek uit via haar consumentenpanel (140.000+ leden), B2B panel (70.000+ leden) en een zevental gespecialiseerde doelgroepenpanels. Tevens ondersteunt Multiscope opdrachtgevers met de opbouw, beheer en exploitatie van eigen panels en levert het software voor online markonderzoek. Daarnaast loopt Multiscope voorop op het terrein van social media research. Met Momentum levert Multiscope een tool waarmee data uit social media verzameld, geanalyseerd en gerapporteerd wordt.

Mis geen enkel persbericht

Ontvang persberichten voortaan per mail
Inschrijven op nieuwsbrief
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

Bezoek ook:

Archief

- 2020

+ 2019

+ 2018

+ 2017

+ 2016

+ 2015

+ 2014

- 2013

+ 2012

+ 2011

+ 2010

+ 2009

+ 2008

+ 2007

+ 2006

+ 2005

+ 2004

+ 2003

+ 2002

+ 2001

+ 2000


Nieuw: baanbrekend rapport over Nederlandse foodmarkt


Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar