Inloggen: | Panellid

“Wielrennen nooit meer dopingvrij”

’s-Hertogenbosch – 21 februari 2013. Na een onrustige winter is het wielerseizoen weer begonnen. Zaterdag staat de eerste klassieker op het programma: Omloop het Nieuwsblad. De aanloop naar dit seizoen werd gedomineerd door de dopingbekentenis van Lance Armstrong bij Oprah Winfrey. Nationaal werd de wielerwereld opgeschrikt door het stoppen van Rabobank als hoofdsponsor van de wielerploeg en de bekentenissen van onder andere Danny Nelissen en Thomas Dekker. Multiscope vroeg 1000 Nederlanders naar hun kijk op doping in het wielrennen en andere sporten.

Interesse verdwijnt niet

Ondanks alle dopingschandalen van de laatste jaren, verliest de wielrennerij weinig van zijn kijkers. Ongeveer driekwart van de wielerliefhebbers volgt ook komende zomer weer (deels) de Tour de France. Slechts 10% volgt de komende Tour de France minder dan voorheen vanwege alle dopingschandalen. Een zelfde percentage geeft aan juist meer te gaan kijken.

Nooit meer dopingvrij

Ondanks de initiatieven om doping uit het wielrennen te weren, heeft het publiek daar geen vertrouwen in. 87% denkt niet dat dopinggebruik in het wielrennen ooit helemaal verdwijnt. Slechts 3% weet zeker dat er in het peloton ooit geen doping meer gebruikt wordt. 10% heeft daar wel vertrouwen in, maar is er niet zeker van.

Ruim een derde van de ondervraagden denkt zelfs dat er, ondanks alle maatregelen en bekentenissen, wielrenners op dit moment meer doping gebruiken dan 10 jaar geleden. Mensen die zeggen zeer geďnteresseerd te zijn in wielrennen hebben hier meer vertrouwen in. Ongeveer een vijfde (19%) denkt dat er op dit moment meer doping gebruikt wordt. Een kwart van alle ondervraagden is overtuigd dat het dopinggebruik nu minder is dan 10 jaar geleden.

Ook atletiek en voetbal ‘verdacht’

“Wielrennen nooit meer dopingvrij”

Na al het nieuws rondom dopingperikelen is het niet verwonderlijk dat liefst 90% uit een lijstje van 10 sporten aangeeft te vermoeden dat in het wielrennen het dopinggebruik het hoogst is. Atletiek en voetbal complementeren de top 3.

Doping niet vrijgeven

Soms gaan er stemmen op om doping in de sport maar helemaal vrij te geven. Een argument hierbij is gelijke kansen voor alle sporters. Dit geniet echter geen brede steun. Slechts 6% vindt inderdaad dat doping helemaal vrij moet worden gegeven. 15% vindt dat het vrijgegeven kan worden, als het maar gebeurt onder controle van een gelicenseerde arts. Mannen en vrouwen verschillen hierover van mening. Slechts 16% van de vrouwen vind dat het dopingbeleid in de sport wel wat minder hard mag, terwijl bij de mannen 27% die mening heeft.

Over Multiscope

Multiscope is toonaangevend op het gebied van online marktonderzoekpanels. Het bedrijf voert landelijk representatief marktonderzoek uit via haar consumentenpanel (140.000+ leden), B2B panel (70.000+ leden) en een zevental gespecialiseerde doelgroepenpanels. Tevens ondersteunt Multiscope opdrachtgevers met de opbouw, beheer en exploitatie van eigen panels en levert het software voor online markonderzoek. Daarnaast loopt Multiscope voorop op het terrein van social media research. Met Momentum levert Multiscope een tool waarmee data uit social media verzameld, geanalyseerd en gerapporteerd wordt.Mis geen enkel persbericht

Ontvang persberichten voortaan per mail
Inschrijven op nieuwsbrief
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

Bezoek ook:

Archief

- 2020

+ 2019

+ 2018

+ 2017

+ 2016

+ 2015

+ 2014

- 2013

+ 2012

+ 2011

+ 2010

+ 2009

+ 2008

+ 2007

+ 2006

+ 2005

+ 2004

+ 2003

+ 2002

+ 2001

+ 2000


Nieuw: baanbrekend rapport over Nederlandse foodmarkt


Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar