Inloggen: | Panellid

Weblog

Rendement online vacaturebanken loopt terug

John Kivit | 14 September 2008 | E-Business & E-Commerce, Bedrijf & Markt  | 

Online vacaturebanken hebben in het afgelopen decennium een forse hap van de bestedingen in de HRM markt opgeslokt. Toch bekruipt mij steeds vaker het gevoel dat het rendement van de online vacaturebanken voor het gemiddelde bedrijf sterk dalend zijn. Voor ons is het rendement van dergelijke vacaturebanken minimaal (om niet te zeggen nihil). Voor Multiscope is de toegevoegde waarde van online vacaturebanken zelfs zo minimaal, dat we voor een nieuwe ronde vacatures die op til staat, besloten hebben om geen gebruik meer te maken van de diensten van de grote vacaturebanken.

Als ik naar de ontwikkeling van online vacaturebanken kijk, zie ik een parallel met die van de adresgidsen zoals De Telefoongids en de Gouden Gids. In de papieren edities van deze gidsen adverteerden we vroeger met succes met een meer dan gemiddelde vermelding. Totdat ook anderen die stap waagden en je niet meer opviel in de meute. Het advies van de accountmanagers was natuurlijk om nog groter te gaan en daarmee meer budget in het medium te steken. Maar dat budget is in de afgelopen jaren naar Google Adwords gegaan. Daarbij kwam natuurlijk ook het feit dat papieren gidsen door het internet overbodig werden.

Voor een gemiddelde vacature betaalden we tot op heden €1.500 tot €2.500 per vacature om op vijf vacaturebanken te adverteren. Vroeger (2-3 jaar geleden) werkte dit als een zonnetje. Sterker nog, met een minimale inspanning had je de juiste kandidaat zo gevonden. Op dit moment mag je blij zijn als je voor de gemiddelde functie vijf reacties krijgt. En dat is gewoon te veel voor de ook kwalitatief vaak ook nog eens lage reacties.

Je vacature krijgt op de vacaturebanken gewoon te weinig aandacht en staat door de intensief jagende werving & selectiebureaus al snel op pagina 3 van de functiegroep. Je krijgt bovendien meer telefoontjes van de werving & selectiebureaus dan van kandidaten zelf, terwijl je expliciet vermeldt hier geen prijs op te stellen. Sommige bureaus maken het zelfs zo bont dat ze weigeren om je van hun mailinglists te halen en blijven je maar bestoken met e-mail. Het moge duidelijk zijn, deze groep is niet mijn grootste vriend.

Ook de online vacaturebanken denken dat de bomen tot in de hemel groeien. Soms wordt je letterlijk binnen enkele minuten nadat je een vacature online geplaatst hebt gebeld of je niet een volumepakket af wilt nemen of je vermelding meer aandacht wilt geven. Beste jongens en meisjes, het is jullie taak om er voor te zorgen dat het rendeert, niet de mijne. En als daarbij de minimale grenzen van rendement nog niet eens bereikt worden, sta ik niet te trappelen om nog meer te investeren. Dan verleg ik mijn blik namelijk naar andere kanalen.

Zo zullen we voor de komende wervingsronde (5-6 vacatures) onder andere zelf actief gaan ’scouten’ en ook de social networks meer gaan gebruiken. Hulde voor Hyves waar je voor weinig geld kunt targetten op regio, geslacht, leeftijd e.d. Daarnaast zullen we nog wel actief blijven op de vacaturebanken die een specifieke niche bedienen. De massamarkten opzoeken via online vacaturebanken, dat is echter verleden tijd voor ons. Ik ben erg benieuwd of ik de enige ben die er zo over denkt en andere ondernemers nog wel een goed rendement behalen bij de online vacaturebanken.

P.S.: natuurlijk realiseer ik me dat de druk op de arbeidsmarkt ook een factor is die meespeelt. Maar net als voor de adresgidsen goldt dat internet hun business onder druk zette, denk ik dat het de taak is van de online vacaturebanken om een creatieve oplossing te vinden voor deze druk door bijvoorbeeld betere targetting mogelijkheden en andere nieuwe wegen te ontsluiten voor hun klanten.

P.S. 2: werving & selectiebureaus die deze posting als een uitnodiging zien om ‘eens te komen praten’ kan ik de moeite besparen. Het betalen van 2-3 bruto maandsalarissen voor het plaatsen van een kandidaat waarvan je niet weet of hij zijn eerste jaar volmaakt is een investering die niet te verantwoorden is.


Reacties

 1. Bas van de Haterd

  Mooi relaas John, mooi relaas. Ik ben het niet helemaal eens met je punten wat de vacaturebanken betreft. Ik geloof dat ze nog wel rendement kunnen hebben, maar je moet wel opvallen.

  Wel geloof ik zelf sterk in meer niche (en community driven) vacaturebanken. Zoals Marketingfacts Jobs natuurlijk :) Maar in de niches zit zeker nog waarde. En specifieke google adword campagnes natuurlijk (denk aan 2 of 3 woord combinaties zoals vacature onderzoeken den bosch).

  ps, pas op met targeting op leeftijd in Hyves, dat is bij wet verboden voor vacatures natuurlijk (discriminatie), net als geslacht trouwens :)

 2. Ellen (@sublimey)

  Mijn ervaring verschilt niet veel van die van jou. Ik ben het eens met eerder geplaatste comments over het opzoeken van niche markten en jouw conclusie dat het gebruik maken van (social) netwerken waarschijnlijk meer rendement oplevert. Waar ik mij in de afgelopen maanden het meest aan heb geïrriteerd is het feit dat steeds meer agressieve werving en selectieclubs ongevraagd contact met je opnemen om zogenaamde ‘zeer gekwalificeerde kandidaten‘ aan je te slijten. Wanneer je bij het eerste telefoontje niet direct zelf zeer assertief reageert , blijft de telefoon rinkelen. En dit allemaal ondanks de ‘acquisitie nav deze advertentie…’ noot. In mijn beroepsgroep (ICT) is het op dit moment erg moeilijk om goed gekwalificeerde kandidaten te vinden voor posities. Daar betaal je schijnbaar de hoofdprijs voor wanneer je gebruik wilt maken van kanalen die een paar jaar geleden nog zeer effectief waren. Tijd voor meer creativiteit en innovatief denken denk ik…

 3. Gijs

  Een bekend probleem, wat volgens mij veel te maken heeft met de drukte van bemiddelingsbureaus op dergelijke vacaturebanken. Dagelijks worden duizenden (nep)vacatures geplaatst of ververst middels geautomatiseerde systemen. Hierdoor sta je als bedrijf (rechtstreeks) binnen enkele dagen onderaan de zoekresultaten en levert de vacature geen sollicitanten meer op.

  Een goed alternatief is inderdaad Google Adwords. In de laatste pijling is Google ook gigantisch gestegen in de top 10 sites die gebruikt worden voor het zoeken naar vacatures. Mensen willen graag rechtstreeks solliciteren en maken daarom veel gebruik van zoekmachines, om daadwerkelijk te weten waar ze solliciteren.

  Zelf hebben wij een combinatie bedacht om hierop in te spelen. Begin 2008 hebben wij een vacaturebank gelanceerd waarop alle intermediairs worden uitgesloten. Hierdoor blijven vacatures van bedrijven in beeld en worden CV’s van kandidaten niet snel weggekaapt door bemiddelingsbureaus. Wanneer bedrijven een topvacature plaatsen op CarriereScout, dan wordt er een Google Adwords campagne gekoppeld aan de betreffende vacature, waardoor zoekers kunnen doorklikken naar de betreffende vacature en vervolgens rechtstreeks kunnen solliciteren bij het bedrijf. Dit resulteert uiteindelijk in een hoger rendement op vacatures.

 4. Jan

  Vacaturescout. Compleet, helder en actueel!

  Vacaturescout is een unieke zoekmachine die alléén vacatures voor je vindt op bedrijvensites. Hierdoor krijg jij altijd een actueel en helder overzicht met vacatures. Kortom, je weet waar je op reageert en solliciteert.Reageer

:
:
:
 
  

* = verplicht veld. Uw e-mail adres wordt niet getoond in de reactie.
Wij valideren uw eerste reactie op dit weblog voordat we hem plaatsen. Iedere volgende reactie plaatsen we daarna direct zonder validatie.
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

Februari 2020

Ma Di Wo Do Vr Za Zo
« Dec    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829  

Nieuw: baanbrekend rapport over Nederlandse foodmarkt


Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar