Inloggen: | Panellid

Weblog

Sportzomer katalysator voor standaard uitzenden in HD-kwaliteit?

Antoine van Tuyl | 11 Juli 2008 | Media & Entertainment  | 

De maanden juli en augustus zijn traditioneel gezien niet de periode dat de Nederlandse TV je als kijker het meest te bieden heeft. Ben je daarentegen sportliefhebber kom je juist deze zomer helemaal aan je trekken. Het EK en Wimbledon liggen inmiddels achter ons. De Tour de France is in volle gang en wordt straks weer gevolgd door de Olympische Spelen. Voor mij persoonlijk is het een enorme toegevoegde waarde dat deze evenementen worden uitgezonden in full HD kwaliteit. Wat een verschil met het beeld dat ik gewend was van mijn oude traditionele beeldbuis. Elk detail is zoveel malen helderder en scherper te zien. 

Erg grappig vond ik te horen dat deze HD uitzendingen voor “crisisoverleg” hebben gezorgd bij de visagisten van Studio Sport. Tot voor kort werden presentatoren standaard voorzien van een flinke laag make-up voordat ze in beeld kwamen. Het uitzenden in HD kwaliteit zorgde er alleen voor dat niet alleen de rode lippenstift van Dionne de Graaff overduidelijk zichtbaar werd, maar ook die van de heren Egberts en van Gelder. Gevolg is dat het presentatieteam inmiddels wat minder uitbundig onder handen wordt genomen voordat men de uitzending ingaat.

Naar verwachting worden in 2008 ruim 1,5 miljoen LCD- en plasma TV schermen verkocht. De echte meerwaarde van deze schermen beleef je, in mijn ogen, pas als je uitzendingen in HD kwaliteit kunt bekijken. Het is daarom jammer dat het aanbod aan content momenteel nog uiterst gering is. Mijn hoop is daarom dat andere sportliefhebbers met minimaal een HD ready TV net zo enthousiast zijn als ik. Dit kan de behoefte aan meer HD content tenslotte een grote boost geven en uiteindelijk voor de lang verwachte doorbraak zorgen. Voor consumenten is het vooralsnog enkel mogelijk om zich bij aanbieders van digitale televisie te abonneren op zenders als National Geographic Channel, Discovery en The History Channel als ze de HD optie van hun toestel optimaal willen benutten.

Zelf kijk ik meer uit naar begin 2009. Het plan is dat zowel Nederland 1, 2 en 3 vanaf dat moment permanent in HD kwaliteit worden doorgegeven. De huidige sportuitzendingen moeten helaas dan ook voorlopig gezien worden als proefuitzendingen. Maar goed, de publieke omroep geeft hiermee tenminste al wel het goede voorbeeld. Als het om uitzenden in HD kwaliteit gaat, houden de commerciële zenders zich nog (te) rustig. Plannen op dat gebied zijn mij niet bekend.

SBS maakte afgelopen week tijdens de presentatie van hun najaarsprogrammering wel trots bekend dat het oude RTL-succes “Wie ben ik” uit de mottenballen wordt getrokken met uiteraard Gerard Joling als één van de teamcaptains. Maar het woord “HD” is tijdens de presentatie niet gevallen. Mijn verwachting is dan ook dat we op korte termijn spijtig genoeg er niet op hoeven te rekenen dat SBS overgaat op het uitzenden in HD.

Ook de plannen van Eredivisie Live zijn zojuist naar buiten gebracht. Dit is het voetbalkanaal van de clubs zelf dat ze samen met Endemol starten vanaf het nieuwe voetbalseizoen. Een hoop aandacht voor de medewerkers, zoals bijna de hele oude RTL voetbal-crew en Gary Lineker als analist, maar ook hier werd nog niet bekend gemaakt of de uitzendingen worden gebracht in HD.

Als ik voor mezelf spreek, zal dit gegeven toch van beslissende invloed zijn op mijn keuze om wel of geen abonnement te nemen voor deze zender. De kosten bedragen zo’n 10 tot 15 euro per maand. Hoewel nog veel te hoog, overweeg ik toch echt alleen dit bedrag op te hoesten als Eredivisie Live minimaal de wedstrijden in HD gaat doorgeven. Of dit nieuwe voetbalkanaal (in tegenstelling tot Sport 7 zo’n 12 jaar terug) wel succesvol zal zijn, heeft de zender dus waarschijnlijk grotendeels nog in eigen hand. Ze weten wat ze te doen staat (is mijn stille hoop).


Reageer

:
:
:
 
  

* = verplicht veld. Uw e-mail adres wordt niet getoond in de reactie.
Wij valideren uw eerste reactie op dit weblog voordat we hem plaatsen. Iedere volgende reactie plaatsen we daarna direct zonder validatie.
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

Augustus 2019

Ma Di Wo Do Vr Za Zo
« Jul    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar