Inloggen: | Panellid

E-commerce onder de loep

's-Hertogenbosch - 22-11-2001. Online onderzoeksbureau Multiscope presenteert nieuwe resultaten uit het onderzoek 'E-commerce - Nederland'. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat vrouwen funshoppers zijn en dat er vorig jaar een groep van 150.000 Nederlandse internetgebruikers afgehaakt is als internetkoper.

Beschrijving van kopers

Het profiel van een internet koper begint steeds meer te lijken op het 'algemene' profiel van de internetgebruiker. Twee belangrijke variabelen die het wel of niet kopen op internet beïnvloeden, zijn ervaring met internet en creditcard bezit. Hoe langer een gebruiker met internet werkt, des te groter de kans dat hij ook via het net aankopen verricht.

Jaar van toegang en online aankopen

Gebruikers die al langer online zijn, spenderen gemiddeld ook meer. Een internetkoper die langer dan vijf jaar online is, besteedt gemiddeld meer dan 4.000 gulden per jaar. Kopers die korter dan 1 jaar online zijn, besteden gemiddeld minder dan 500 gulden.

Jaar van toegang en online aankopen

Van de kopers is meer dan tweederde in het bezit van een creditcard. Bij de niet-kopers blijkt minder dan de helft (47%) over een creditcard te beschikken. Uit het onderzoek blijkt verder dat de vrouwelijke internetkopers omschreven kunnen worden als 'funshoppers'. Zij blijken relatief meer producten zoals kleding, geschenken, bloemen en muziek (cd's) via het web aan te schaffen. Mannelijke kopers daarentegen zijn meer gefocussed op hard- en software. Zowel de jongere generatie kopers als de nieuwe internetgebruikers blijken zich vooral te richten op de goedkopere producten.

Afhakers en offline kopers

In totaal haakten in 2000 150.000 Nederlandse internetgebruikers af als internet koper. Een algemeen wantrouwen ten opzichte van internet en negatieve koopervaringen zijn hierbij de belangrijkste redenen. Het grootste deel van deze groep gebruikt het internet nog wel om zich te oriënteren op producten. Door hun ervaringen en attitude zijn zij niet langer 'koper' maar 'kijker' geworden.
De groep kopers die het internet vooral als oriëntatiekanaal gebruikt en daarna de producten offline koopt heeft geen algemeen wantrouwen ten opzichte van internet, maar wantrouwt online betalingsmethoden. Dit is de nummer 1 reden voor 46% van alle offline kopers om niet via internet te kopen. Een grote groep wil het product ook eerst met eigen ogen zien of proberen (39%) en koopt daarom alleen offline. De nummer 3 reden om niet te kopen is het niet bezitten van een creditcard (36%). Deze groep zou wel tot online kopen bewogen kunnen worden door traditionele offline betalingsvormen aan te bieden.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderzoek kunt u vinden op de site van Multiscope (www.multiscope.nl). In het rapport 'E-Commerce Nederland' bevinden zich een groot aantal interessante gegevens, die nog niet gepubliceerd zijn. Deze Engelstalige rapportage is beschikbaar voor 995 gulden (excl. B.T.W.). Bestellingen kunnen geplaatst worden via de rapportshop op de Multiscope site of door te bellen naar: 073 - 621 21 22.

Mis geen enkel persbericht

Ontvang persberichten voortaan per mail
Inschrijven op nieuwsbrief
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

Bezoek ook:

Archief

- 2019

+ 2018

+ 2017

+ 2016

+ 2015

+ 2014

+ 2013

+ 2012

+ 2011

+ 2010

+ 2009

+ 2008

+ 2007

+ 2006

+ 2005

+ 2004

+ 2003

+ 2002

- 2001

+ 2000Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar