Inloggen: | Panellid

Websites laks met .info en .biz registratie

's-Hertogenbosch - 31-10-2001. Online onderzoeksbureau Multiscope heeft onderzocht hoeveel van de top 100 Nederlandse websites de .info en .biz domeinen geregistreerd hebben. Nog niet de helft van de 100 websites blijkt dit te hebben gedaan voor het .info-domein en niet meer dan 7 websites lijken belang te zien in het .biz domein. Bij slechts enkelen is het .info domein daadwerkelijk in gebruik. Er blijken daarnaast wederom veel kapers op de kust voor de nieuwe domeinen.

.info domein

Bedrijven lijken niet alert genoeg te zijn geweest bij de registratie van .info en .biz domeinen. Van de 100 best bezochte Nederlandse websites blijkt nog niet de helft het .info domein van hun website te hebben geregistreerd. In een groot aantal gevallen is dat .info domein wél geregistreerd, maar heeft een andere partij het weten te bemachtigen. Slechts drie websites hebben het .info domein ook daadwerkelijk in gebruik, al dan niet met een redirect naar de 'oude' homepage.

Domeinkapers hebben dus wederom toegeslagen. Zo zijn bijvoorbeeld de .info domeinen van onder andere Ilse, NOS, en Marktplaats in 'vreemde' handen terecht gekomen. Ook Skyradio ondervindt de gevolgen; www.skyradio.info leidt nu naar een pornosite.

.biz domein

Het .biz domein is door 15 van de 100 websites geregistreerd. Opnieuw zien we dat de registrant vaak geen enkele relatie heeft met de Nederlandse website. Zo heeft niet De Telegraaf, maar een andere partij beslag weten te leggen op het domein telegraaf.biz. Slechts enkelen uit de top 100 hebben het .biz domein voor hun website weten te registreren, zoals Wehkamp en PTT Post.

Van de gehele top 100 Nederlandse websites heeft uitsluitend Wehkamp zowel de .info en .biz domeinen op de juiste wijze en op tijd geregistreerd.

Onderzoeksmethode

Voor de top 100 van Nederlandse websites is bij de verantwoordelijke organisaties voor toekenning van .info en .biz domeinnamen in de database nagezocht of de betreffende naam al gereserveerd is. Daarbij is ook gekeken wie de domeinnaam heeft geregistreerd en of deze domeinnaam al geactiveerd is. De verantwoordelijke organisatie voor een .info domeinnaam is Afilias (www.afilias.com), voor .biz is dit Neulevel (www.neulevel.biz / www.whois.biz).

Over .info en .biz domeinen

De gedachte achter de keuze en uitbreiding van de extensies is een gebrek aan onderscheidend vermogen van de 'oude' extensies (.com, .net, .org). Daarnaast was er al geruime tijd sprake van schaarste van mogelijke nieuwe namen. De registratie van een .biz domeinnaam is voorbehouden aan en bestemd voor bedrijven en commerciële doeleinden. De .info extensie kan zowel door bedrijven als particulieren gereserveerd worden. Een domeinnaam dient een minimale lengte te hebben van 3 tekens. Sites zoals www.nu.info en www.ns.info kunnen daardoor automatisch niet geclaimd worden. Dit probleem geldt voor 5 sites in de top 100.

Voor toekenning van zowel een .info als .biz domeinnaam is een periode van 'preregistratie' inmiddels gepasseerd. In deze periode was het mogelijk om geregistreerde merknamen te claimen. Inmiddels zijn de toegekende .info domeinnamen door Afilias geactiveerd. Activering van de .biz domeinnamen is uitgesteld tot 7 november door technische en juridische problemen. Na deze datum geldt een toekenningspolitiek van 'wie het eerst komt, het eerst maalt'.

Mis geen enkel persbericht

Ontvang persberichten voortaan per mail
Inschrijven op nieuwsbrief
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

Bezoek ook:

Archief

- 2020

+ 2019

+ 2018

+ 2017

+ 2016

+ 2015

+ 2014

+ 2013

+ 2012

+ 2011

+ 2010

+ 2009

+ 2008

+ 2007

+ 2006

+ 2005

+ 2004

+ 2003

+ 2002

- 2001

+ 2000


Nieuw: baanbrekend rapport over Nederlandse foodmarkt


Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar