Inloggen: | Panellid

Nederlandse Wikipedia groeit als kool

´s-Hertogenbosch - 23-08-2006. De Nederlandse versie van de vrije online encyclopedie Wikipedia is een groot succes. De website is inmiddels een vaste waarde in de Visiscan top 10 van online onderzoeksbureau Multiscope. Eén op de drie Nederlandse internetgebruikers brengt minimaal 1 keer per maand een bezoek aan Wikipedia.

Nummer 6 website van Nederland

Met een bereik van 32% scoorde nl.wikipedia.org in juli 2006 een zesde positie in de Multiscope Visiscan top 250 van best bezochte Nederlandse websites. Het bereik verviervoudigde daarmee in de afgelopen twee jaar (juli 2004 = 7%).

De sterke groei die Wikipedia doormaakt is te vergelijken met de ontwikkeling die bewezen internet concepten als Startpagina en Marktplaats in hun historie meemaakten.

Succesfactoren

Het Nederlandse publiek waardeert Wikipedia met het rapportcijfer 8,1. Binnen de categorie ´Portalen - Gidsen en Naslagwerken´ scoort Wikipedia daarmee de hoogste tevredenheid. Naast de hoge waardering is een mogelijke verklaring van het succes de grote hoeveelheid artikelen (220.000+) en het grote aantal links naar de Nederlandse homepage (44.000+). Wikipedia is daardoor diep geworteld in het Nederlandse web.

Het succes van Wikipedia staat niet op zichzelf. De website maakt deel uit van een internationale stroming van websites met ´user generated content´ zoals Youtube, Myspace en Flickr die ook in Nederland populair zijn.

Toekomstbeeld

Wikipedia heeft in Nederland duidelijk nog meer potentie. De geholpen naamsbekendheid van de website (37%) zit nog niet aan het maximum. Sterk punt van Wikipedia is dat een ruime meerderheid van degenen die bekend zijn met de website deze ook bezoeken. Binnen haar categorie is Wikipedia de enige website waarvan bezoekers aangeven deze in de komende 3 maanden meer te gaan bezoeken.

Bedreigingen

De groei van Wikipedia lijkt in de afgelopen maanden enigszins af te vlakken. Dit geldt echter voor de gehele categorie waartoe de website behoort en kan te maken hebben met een seizoenstrend. De bezoekintensiteit van Wikipedia is met een gemiddelde van 2 bezoeken per gebruiker per maand vooralsnog duidelijk lager dan die van andere grote Nederlandse websites. Mede hierdoor scoort de website slecht een 42e positie als gekeken wordt naar de totale tijd die Nederlanders op websites doorbrengen.

Over Multiscope Visiscan

Multiscope Visiscan is een online benchmark onderzoek voor Nederlandse websites. Het onderzoek brengt de naamsbekendheid, bereik en waardering van de top 1000 websites van Nederland in kaart. Klanten kunnen met de gehanteerde methodiek websites vergelijken volgens een onafhankelijke standaard. Multiscope Visiscan meet het bereik via een landelijk representatief panel en registreert van deze groep doorlopend het surfgedrag. Multiscope Visiscan meet eveneens naamsbekendheid en waardering op kwartaalbasis onder minimaal 10.000 respondenten uit haar online panel.

Mis geen enkel persbericht

Ontvang persberichten voortaan per mail
Inschrijven op nieuwsbrief
Abonneer op nieuwsfeed
Inschrijven op nieuwsbrief

Bezoek ook:

Archief

- 2019

+ 2018

+ 2017

+ 2016

+ 2015

+ 2014

+ 2013

+ 2012

+ 2011

+ 2010

+ 2009

+ 2008

+ 2007

- 2006

+ 2005

+ 2004

+ 2003

+ 2002

+ 2001

+ 2000Multiscope is lid van:
Multiscope is lid van: MOA, Nima, OMI en Esomar